Ініціатива живиться підтримкою

Українська асоціація деревообробного обладнання (УАДО) повідомила про ідею створення дуального центру підготовки операторів-верстатників для деревообробних і меблевих виробництв за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ). Ми попросили керівників компаній-ініціаторів докладніше розповісти про цей почин: форму, зміст та практичну участь у цьому їхній компаній.

 Кадрова підготовка стає спільною справою

– У деревообробній галузі ми маємо реальну й доволі гостру проблему нестачі кваліфікованих кадрів, – ділиться своїми міркуваннями Василь Хлуд, керівник верстатопостачальної компанії «Маркетліс», – зокрема операторів сучасної деревообробної техніки і, найперше, складних оброблювальних центрів з числовим програмним керуванням (ЧПК). Було кілька спроб зарадити цій проблемі через професійно-технічні заклади освіти й Українську асоціацію меблевиків. Однак так і залишається вона невирішеною у масштабах країни.

Втім, не можна сказати, що підготовка операторів-верстатників взагалі відсутня у галузі. Виробники та постачальники деревообробного обладнання вирішують її для себе в міру необхідності. Та не так для себе, як для клієнтів, які купують у них верстати. Фахівці компанії-продавця навчають (здебільшого у формі тренінгів) працівників компанії-покупця працювати й обслуговувати придбану техніку.

Проте в УАДО неодноразово порушували питання про необхідність консолідації зусиль з підготовки кадрів для галузі, про централізовану форму їхнього навчання й практики. І ця тема набула реальної перспективи, коли вдалося отримати грант під реалізацію такого наміру в рамках американської Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». І нині розпочалася підготовка до організації такого навчання, яке передбачає як теоретичний, так практичний курси. Теоретичну підготовку слухачів в онлайн-режимі бере на себе УАДО, а практично вони закріплюватимуть отримані теоретичні знання на техніці компаній, які ініціювали цю справу, сподіваючись, що до неї приєднаються й інші колеги. Слухачі матимуть змогу обрати для практичного удосконалення компанію, яка має обладнання, або деревообробні й меблеві підприємства, які мають намір його придбати та делегують своїх працівників на навчання.

Навчання буде серйозним, яке завершиться підсумковим тестуванням слухачів і видачею відповідних сертифікатів. У групах для практичних занять навчатимуться не більше шести осіб. У перспективі  навчання не обмежуватиметься лише освоєнням три- й чотириосьових обробних центрів, як на стартовому етапі, а й крайколичкувальної, шліфувальної, розкрійної техніки.

– Чому програмою навчання не передбачено вивчення пʼятиосьових центрів?

– Пʼятиосьові обробні центри складніші, ніж три- та чотириосьові. Отже,  готувати одразу операторів-«пʼятиосьовиків» з людей, які ще не освоїли обробні центри меншої складності, немає сенсу. Це все одно, що першокласника готувати до вступу в університет, тобто попередньо потрібно освоїти менш складну техніку.

– Організація такої централізованої кадрової підготовки позбавить компанії, приміром, як ваша, необхідності й надалі практикувати одноосібне навчання представників покупців ваших верстатів?

 – Ні. У верстатовиробників і постачальників така потреба все одно не зникне. Централізовані навчальні курси, про які йдеться, все ж даватимуть базові знання. Та у кожному окремому випадку продаються конкретні моделі верстатів, скомплектовані під виробничі завдання клієнтів, тому продавцю потрібно буде давати про них додаткові знання навіть досвідченим операторам.Техніка нині розвивається стрімко, тож не виключено, що у наших перших слухачів через кілька років виникне потреба у повторному навчанні, тобто перепідготовці, або освоєнні складнішої техніки, приміром, тих самих пʼятиосьових центрів або кардинально нових верстатів, які можуть зʼявитися на ринку.

Для тих, кого зацікавлять багатофункціональні обробні центри «Biessе»

Компанія «Станкодніпро», за словами її керівника Владислава Качайкіна, бачить свою участь у другій, завершальній частині навчального курсу підготовки операторів оброблювальних центрів з ЧПК – коли після набуття в онлайн-режимі теоретичних знань, слухачі обиратимуть верстатопостачальну компанію для практики. Групу майбутніх операторів дніпровська компанія змогла б прийняти у своєму шоу-румі, де демонструється обладнання у робочому стані. 

Для компанії «Станкодніпро» навчання персоналу своїх клієнтів професійній роботі на придбаних тут верстатах – звична справа. Для цього є достатньо фахівців, які пройшли відповідну підготовку на заводах-виробниках і мають відповідні сертифікати.

Оскільки компанія «Станкодніпро» відома як постачальних деревообробного обладнання італійської верстатобудівної групи «Biessе», то вона, ясна річ, зможе прийняти для проходження практики навчального курсу представників тих компаній, які мають у своєму верстатному парку техніку цього авторитетного бренду або намірені її придбати. «Biessе», а відтак і його український дилер, мають сучасні моделі як три-, так і чотириосьових обробних центрів.

Серед них фрезерний центр з ЧПК Biesse Rover A, представлений у новій модернізованій комплектації. Центр оснащений автоматичними робочими столами, завдяки чому встановлення, закріплення деталей та калібрування відбуваються автоматично. Електронна система позиціонування дає змогу швидко конфігурувати усю робочу зону (за 30 с), позиціонує столи й каретки за допомогою незалежних приводів, не займаючи таким чином робочу групу. Робочий стіл пропонує оператору спосіб встановлення панелі (вказуючи положення робочих столів і систем фіксації) та захищає робочу зону від можливих зіткнень з інструментом.

Можливості цього обробного центру не обмежуються лише фрезеруванням – він виконує вертикальне та горизонтальне свердління отворів, вибірку пазів з автоматичною зміною інструменту й можливістю використання додаткових агрегатів.

Посприяють і в теорії, і в практиці

Харківська компанія «Vector», знаний вітчизняний виробник деревообробного обладнання, має чудовий потенціал для того, аби її участь у навчально-підготовчому проєкті УАДО була максимально ефективною.

– Оскільки ми самі виробляємо сучасні обробні центри з ЧПК, то, ясна річ, хто краще від нас, виробників, може про них розповісти та навчити працювати й обслуговувати? – розповів нам заступник директора компанії Роман Сердюк. – Нами розроблені досконалі навчальні посібники для ефективнішої підготовки операторів сучасної деревообробної техніки, які можуть бути використані на першому, теоретичному етапі навчального курсу. Оскільки у нас є досвід у написанні навчальних матеріалів, то можемо посприяти у підготовці спеціального теоретичного курсу для онлайн-навчання майбутніх операторів-верстатників, яке передбачене програмою підготовки. Та маємо змогу не тільки у Харкові, а й Житомирі (там наш філіал) організувати й практику для слухачів, які пройдуть теоретичну частину навчання, адже нашими верстатами можуть вигідно скористатися меблярі, які працюють не тільки з деревними матеріалами, а й мають потребу в обробці м’яких металів, пластику, штучного й натурального каменю.

Треба відзначити, що харківські верстатобудівники навіть більшою мірою, ніж інші українські постачальники деревообробного обладнання, переймаються потребою підготовки кадрів для галузі. У компанії розроблені моделі фрезерних верстатів, які спеціально призначені для оснащення профільних навчальних закладів, та є відповідні навчальні матеріали.