Перші випсукники освітнього курсу з навчання операторів оброблюючих центрів з ЧПК

Впродовж останніх місяців Українська асоціація деревообробного обладнання (УАДО) за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» активно працювала над підготовкою освітнього курсу з навчання операторів оброблюючих центрів з ЧПК. Курс складається з двох частин: теоретичної на сайті УАДО та практичного навчання на верстатах. Онлайн платформа була запущена наприкінці червня й усі, хто зареєструвався на курс мали змогу розпочати навчання. А з 30 серпня ми розпочали практичні тренінги, для усіх, хто успішно завершив онлайн курс на обладнанні HOMAG CENTATEQ P-110 у технологічному центрі компанії «Маркетліс». Навчання відбувалось впродовж 5 днів.

Протягом першого дня слухачі були ознайомлені з конструкцією верстату, структурою та вмістом документації, системами безпеки, способами кріплення заготовок, робочими органами оброблюючого центру, системою координат та кінцевими положеннями рухомих частин верстату, підготовчими заходами для включення/виключення верстата, структурою програми, діагностикою помилок та їх усуненням.

Другий день практичних тренінгів був присвячений системі керування верстатом.

Слухачі тренінгу ознайомились з пультом керування верстату, основними та допоміжними програмами, отримали практичні навики з налаштування меню програм.

В процесі вивчення верстата ознайомились з роботою програм діагностики стану верстата, контролю стану координатних осей, опису бази даних інструментів, а також контролю поточної укомплектованості верстата інструментами. На завершення тренінгу створена база даних обробчих інструментів та їх геометричних параметрів.

Третій день практичних тренінгів операторів оброблюючих центрів з ЧПК на базі моделі HOMAG CENTATEG P-110 у технологічному центрі компанії «Маркетліс» був присвячений знайомству з системою програмування ЧПК woodWOP.

Слухачі тренінгу ознайомились з програмою проєктування технологічних операцій для верстатів Homag. В процесі навчання отримали інформацію стосовно правил опису заготовок, можливостей розташування консолей і присосок, функції допомоги позиціювання у вигляді лазерної індикації.

Учасники курсу ознайомились з функціональними клавішами для програмування вертикального та горизонтального свердління, а також для виконання вертикального пиляння. Як результат роботи третього дня – отримання навиків створення програмних файлів з симуляції обробки заготовок.

Четвертого дня практичних тренінгів слухачі продовжили знайомитись з системою програмування woodWOP. Учасники тренінгу освоїли систему координат та площин для проєктування траєкторій обробки деталей. В процесі навчання отримали інформацію стосовно правил і особливостей проєктування і обмежень при вертикальному фрезеруванні, функції лазерної індикації обробки деталі.

Спікер курсу ознайомив слухачів з можливостями використання агрегатної техніки, особливостями та обмеженнями при роботі з нею. По завершенню навчання четвертого дня – отримали навички імпортування даних в woodWOP та використання програми виробничого обліку.

Завершальний день практичних тренінгів операторів оброблюючих центрів з ЧПК був найбільш цікавим за рахунок поєднання теорії та практики.

Результатом курсу тренінгів стало створення робочих файлів обробки деталей в програмі WOODWOP та виконання цих завдань на оброблюючому центрі, починаючи від позиціювання та кріплення заготовок на консолях верстата до завершення програми обробки та зняття готової деталі.

Учасники тренінгу розглянули перелік можливих аварійних ситуацій, які можуть виникнути під час роботи та алгоритми їх усунення.

Ознайомились з функціоналом програми MMR для обліку машинних даних, яка нагадує про необхідність виконання регламентних робіт та допомагає здійснювати контроль та вести облік обслуговування агрегатних вузлів. Учасники тренінгу навчилися створювати резервні копії програмного забезпечення на випадок виходу його з ладу та подальшого відновлювання.

Усі випускники отримали сертифікати, які підтверджують, що вони успішно пройшли курс тренінгів, набули практичних навиків та можуть працювати операторами оброблюючих центрів з ЧПК. Завдяки отриманим знанням випускники курсу зможуть швидше та ефективніше використовувати оброблюючий центр для виконання виробничих завдань.

Наш проект триває до 15 жовтня, тож усі, хто зареєструється до цього часу зможе пройти навчання на освоїти професію оператора оброблюючих центрів з ЧПК.