Викриття схеми незаконного вирубування лісу

5 серпня, прокуратурою Львівської області спільно із працівниками Управління захисту економіки Львівщини проведено широкомасштабну операцію із викриття схеми незаконного вирубування лісу із його подальшим експортом за кордон. Про це повідомив прокурор Львівщини Юрій Квятківський під час прес-конференції сьогодні, 5 серпня.

За словами прокурора Львівщини, схему організувала посадова особа Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. До складу злочинної групи входили працівник Державної фітокарантинної служби, колишній працівник Галицької районної адміністрації, банківські працівники, адвокат, 3 керівники приватних підприємств та 3 мешканці Волинської області.

Злочинною групою на території Львівської та Волинської областей було спеціально створено 6 фіктивних фірм та на підставі виготовлених фіктивних первинних документів про походження лісопродукції, ними отримано більше 200 сертифікатів із реальними підписами та мокрими печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, що дозволяло безперешкодно вивозити лісопродукцію за кордон.

Таким чином легалізовано більше 12 тисяч кубів незаконно зрізаного та викраденого лісу різних порід (еквівалентно 200 вагонів деревини), загальною вартістю 30 млн грн. У подальшому деревину експортовано до країн Євросоюзу, зокрема у Польщу, Голландію, Італію, Чехію та Латвію.

Для заниження митної вартості викраденого та експортованого лісу, зловмисниками було укладено зовнішньоекономічні контракти із 5-ма офшорними компаніями, які зареєстровані у Панамі, Британських Віргінських островах та Республіці Беліз.

Валюта від експортованого лісу надходила на банківські рахунки фіктивних фірм та за сприяння банківських працівників переводилась у готівку і розподілялась між змовниками.

У взаємодії зі спеціалістами ДФС доведено ухилення задіяними у схемі підприємствами від сплати податків до бюджету держави на загальну суму 10 млн грн.

Одночасно отримані за схемою сертифікати про походження лісу, учасники злочинної групи продавали за ціною 10 тисяч гривень за один документ іншим суб’єктам господарювання Львівщини та Західного регіону держави, в яких був в наявності викрадений ліс, однак не було законних документів про його походження.

Сьогодні проведено більше тридцяти санкціонованих обшуків у приміщеннях обласного управління лісового та мисливського господарства, Державній фітокарантинній службі області, в офісах підприємств, приватних помешканнях усіх причетних до незаконного бізнесу осіб.

За наслідками обшуків вилучено печатки фіктивних фірм-експортерів, залучених у схемі, печатки підприємств Республіки Польща, на адресу яких експортувався ліс; понад 40 платіжних банківських карток, через які отримувалась готівка від продажу лісу, документи щодо замитнення лісу у митних органах, інші речові докази, що мають суттєве значення у справі.

Також вилучено біля 2 тис. м.куб. підготовленого до експорту лісу дерев породи дуб (еквівалентно33 вагонам) із нанесеними електронними бірками державних лісгоспів. В єдиній електронні базі обліку деревини за цими ж номерами значаться дерева інших, менш цінних порід (сосна, вільха, бук).
Одночасно вилучено документи на автотранспорт, квартири та нерухомість фігурантів.

Під час проведення обшуків викрито усіх членів злочинної групи. Відтак керівнику підрозділу Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства сьогодні ж повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України, та ще двом керівникам фіктивних підприємств – за ст. 205, 212, ч.1 та ч. 4 ст.358 ККУ.

На цей час Галицький районним судом Львова обирається міра запобіжного заходу у вигляді арешту посадовцю обласного управління лісового та мисливського господарства та керівнику фіктивного підприємств, задіяного у злочинній схемі.