Томенко ініціює заборону на вивезення за кордон української деревини

Голова парламентського комітету з питань екологічної політики Микола Томенко вимагатиме вже на найближчому пленарному тижні (13-16 січня) розглянути у Верховній Раді законопроект щодо заборони вивозу української деревини за кордон (реєстр. № 1362). 

Томенко повідомив, що до нього як до голови профільного комітету приходять численні звернення щодо суттєвої активізації, останнім часом, вирубки і вивезення лісу-кругляка в різних областях України, зокрема, у Волинській, Рівненській, Житомирській, Черкаській областях та ін., повідомляє прес- служба нардепа.

Томенко нагадав, що прийняття парламентом закону про мораторій на вивіз лісу-кругляка – це вкрай необхідний крок, адже експорт необробленої деревини давно заборонений у всіх цивілізованих країнах, а у наших країн-сусідів (Білорусь, Молдова, Росія, Румунія) така заборона діє ще з 2001 року. Адже вивіз лісу (часто незаконної вирубки) не вигідний державі ні в економічному, ні в соціальному, ні в природоохоронному аспекті. Голова комітету також звернувся до правоохоронних органів з проханням реагувати відповідним чином на всі випадки незаконної вирубки лісів і перевезення лісоматеріалів, щоб допомогти зупинити знищення лісів України, яких залишилося вже не так багато.