У рамках LISDEREVMASH’2013 відбувся Форум деревообробників України

24 вересня в рамках виставки LISDEREVMASH’2013 відбувся Форум деревообробників України на тему «Лісопромисловий комплекс України. Реалії та перспективи». З доповідями виступили голова Державного агентства лісових ресурсів України та президент Асоціації «Меблідеревпром», а також фахівці НУБіП. Доповіді спікерів мали живий інтерес з боку аудиторії і викликали активну дискусію.

Форум деревообробників України зібрав в конференц-залі більше сотні слухачів. Захід складався з двох основних тематичних секцій: стан лісових ресурсів України та деревообробної промисловості, а також аналіз системи торгівлі необробленою деревиною. Представники виробничих підприємств, що працюють у сфері обробки деревини та виробництва меблів, отримали реальну можливість обговорити актуальні проблеми з представниками органів державної влади.

У першій тематичній секції відбулася доповідь голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Сівця, в якому він представив звіт про стан лісових ресурсів України, відзначив позитивний вплив на розвиток галузі вирішення таких завдань, як будівництво лісових доріг, впровадження системи електронного чипування деревини для боротьби з браконьєрством і введення аукціонів на деревину.

Доповідь Віктора Сівця викликала жваву дискусію. Представники деревообробних підприємств та ЗМІ задавали питання і озвучували власну точку зору щодо питань ціноутворення на необроблену деревину в Україні і методів захисту інтересів вітчизняних виробників меблів на внутрішньому ринку.

Президент Асоціації «Меблідеревпром» Сергій Сагаль у своїй доповіді представив огляд стану ринку меблевого виробництва в Україні і зазначив, що в 2013 році галузь не показала значного падіння, однак і не змінила темпів зростання.

У другій тематичної секції Форуму слово було надано представникам науки. Доцент кафедри лісового менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП) Павло Кравець представив розширений аналіз існуючої в Україні системи торгівлі необробленою деревиною, а саме – аукціонів. Відзначивши як її переваги, так і недоліки, він представив свою концепцію побудови системи торгів.

На підставі досвіду Європейських держав, зокрема Польщі, Кравець рекомендував внести ряд змін, які допомогли б задовольнити запити, як великих підприємств – споживачів деревини, так і покупців дрібних обсягів лісоматеріалу.

Форум деревообробників України був організований Міністерством промислової політики України, Державним агентством лісових ресурсів України, Асоціацією меблевих та деревообробних підприємств України «Меблідеревпром», Національним університетом біоресурсів і природокористування України, а також виставковою компанією «АККО Інтернешнл»