Співпраця УАДО з національними виробниками деревообробного обладнання та інструменту

Розвиток виробництва деревообробного обладнання в Україні є одним із основних пріоритетів Української асоціації деревообробного обладнання (УАДО). 4 квітня 2012 р. у м. Києві у виставковому комплексі компанії «АККО Інтернешнл» УАДО провела круглий стіл під назвою «Виробництво деревообробного обладнання та інструменту в Україні: сучасний стан, можливості та перспективи», на який запросила національних виробників.

На превеликий жаль, ситуація з деревообробним обладнанням в Україні досить складна, оскільки ринок значно скоротився. Це призвело до того, що національним виробникам деревообробного обладнання та інструменту доволі важко реалізовувати власну продукцію.

Постачальникам деревообробного обладнання, тобто тим підприємствам, які торгують продукцією, значно легше скорочувати свої витрати, оскільки ризики, пов’язані з їхньою діяльністю, невисокі. Основними інфраструктурними витратами постачальників обладнання є оренда офісів і складів, а також витрати на виплату заробітної плати працівникам підприємства.

Виробники деревообробного обладнання та інструменту зазнають значно більших витрат, ніж постачальники, оскільки для виробництва верстатів потрібна велика кількість працівників та повністю забезпечена матеріально-технічна база, яка налічує приміщення й обладнання для виробництва продукції тощо.

Через те, що ринок в Україні скоротився, виробникам, на думку УАДО, доволі складно виживати в конкурентній боротьбі. Тому асоціація намагається допомагати виробникам розвиватися й отримувати прибутки з їхньої діяльності.

Основною метою круглого столу була розробка заходів на підтримку розвитку виробництва деревообробного обладнання та інструменту в Україні; інформування суспільства та ЗМІ про стан та представлення розвитку ринку деревообробного обладнання та інструменту; презентація виробникам деревообробного обладнання та інструменту можливості участі зі знижкою в українських та закордонних виставках.

УАДО та виставкові компанії «АККО Інтернешнл» і «ГАЛ-Експо» домовилися про знижки, які надаватимуть національним виробникам деревообробного обладнання та інструменту в розмірі 15% на виставці «Лісдревмаш» (25–28 вересня, Київ) і 10% – на виставці «Деревообробка» (22–25 травня, Львів). Цю знижку можна  буде отримати, звернувшись з офіційним листом до УАДО.

З іншого боку, представники асоціації не повністю усвідомлюють, що ще потрібно національному виробникові. Тому одним із критеріїв організації такого засідання було зрозуміти, чим УАДО може бути ще корисна національним виробникам України.
На круглому столі, зокрема, були присутні: Олександр Дубицький, представник компанії «УкрТехноПромСнаб»; Сергій Наталуха, технічний директор компанії ТОВ «Віда»; Василь Мазурков, представник компанії «Київавтоматика»; Володимир Горник, заступник начальника управління розвитку галузей промисловості, д. н. Державного управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Вони наголосили, що основною проблемою є те, що ринок деревообробного обладнання дуже скоротився, і їм просто нема кому продавати свою продукцію.

На сьогоднішні національні виробники деревообробного обладнання та інструменту прагнуть більшої підтримки від уряду та уваги до їхньої діяльності, їх цікавлять іноземні ринки, зокрема Білорусі і Росії, оскільки український дуже слабкий. Також вони хочуть, щоб була розроблена і введена в дію державна політика сприяння виходу національних виробників на зовнішній ринок.