Вплив дії мораторію на експорт деревини

Експорт деревини з України в січні-вересні 2016 року зріс на 12% в порівнянні з тим же періодом 2015 року – до 1,6 млн тонн завдяки дії мораторію на експорт лісу-кругляка (крім сосни).

Про це повідомив глава комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк в ході “круглого столу” щодо перспектив розвитку деревообробної промисловості в Україні у вівторок, з посиланням на дані Державної фіскальної служби.

У той же час експорт лісу-кругляка за цей період скоротився на 30%, до 1,4 млн тонн зазначив В.Галасюк. Разом з тим, приріст експорту деревини сповільнився в порівнянні з  першим півріччям.

Як повідомлялося, Верховна Рада в квітні 2015 року прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-кругляка), при цьому заборона на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) був введений з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.

У травні поточного року заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська повідомила, що Україні необхідно якомога швидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, так як введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього траншу макрофінансової допомоги ЄС.

15 листопада 2016р заступник керівника парламентського комітету з питань євроінтеграції (фракція “Блок Петра Порошенка”) Марія Іонова повідомила, що на виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, уряд України готує проект закону про експорт лісу-кругляка.

В ході “круглого столу” В.Галасюк зазначив, що  при введенні мораторію були виконані всі необхідні зобов’язання перед Світовою організацією торгівлі.