Держлісагентство поглиблює роботу з удосконалення ринку деревини

15 квітня, в Держлісагентстві, в рамках створеної платформи з розробки та імплементації  реформ в лісовій галузі відбулося експертне засідання робочої групи з питань регулювання ринку деревини. Засідання пройшло під головуванням членів Координаційної ради: народного депутата України Остапа Єднака та заступника Голови Держлісагентства Віталія Атаманчука, за участі представників деревообробних підприємств.

Темою обговорення було внесення пропозицій щодо формування прозорого ринку деревини. Піднімалися питання щодо забезпечення вітчизняного переробника необхідними лісоресурсами, механізмів проведення та визначення стартової ціни на аукціонах, а також здійснення контролю за діяльністю всіх учасників ринку.

Експертами пропонувалося, для підприємств, що займаються поглибленою переробкою деревини укладати прямі договори. Основним критерієм відбору таких підприємств  має бути податкове навантаження на 1 куб. м.
Серед новацій пропонувалося створити пілотний проект по впровадженню електронних торгів.

«Наша стратегічна мета – усунути корупційну складову під час проведення аукціонів. З цією метою доцільно буде запровадити електронні торги з анонімними покупцями. Пілотний проект можна розпочати з торгівлі високосортної деревини – половників дуба та сосни», – зазначив народний депутат України Остап Єднак.

По завершенню засідання з врахуванням всіх пропозицій було прийнято рішення підготувати новий Порядок реалізації необробленої деревини, в якому передбачатиметься можливість укладання прямих договорів, а також проведення аукціонів з продажу лісоресурсів та запровадження електронних торгів.