Стрічкову пилку запатентовано знову!

Минулого року український ринок стрічкових пилок сколихнула історія про патент на цей вид дереворізального інструменту та порушення прав інтелектуальної власності. Тоді ситуацію дуже швидко врегулювали, але, як з’ясувалося сьогодні, ненадовго – підприємства знову отримують попередження, що вони реалізують стрічкові пилки порушуючи законодавство.

Коротко суть минулорічної історії була у тому, що громадянин України запатентував стрічкову пилку (патент на корисну модель «Стрічкова пилка» №81004) і посилаючись на низку законів, серед яких і Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» просив розглянути пропозицію щодо укладення ліцензійного договору, або у випадку небажання укладати таку угоду припинити діяльність з виготовлення та реалізації стрічкових пилок, що є аналогами запатентованої ним пилки. Але, як виявилося при детальному аналізі патенту провідними фахівцями у сфері дереворізального інструменту усе, що було описано у патенті давно відомо і широко використовується виробниками стрічкових пилок. 

Сьогодні до редакції газети «Деревообробник» зателефонував приватний підприємець і повідомив, що він отримав від того самого громадянина України лист-попередження із повідомленням про те, що він реалізує товар, який за всіма ознаками відповідає корисній моделі «Стрічкова пилка» за патентом України №93442 від 25.09.2014 року, що підтверджує патентний повірений України, реєстраційний №383, висновком спеціаліста з експертизи права інтелектуальної власності №3/2014 від 10 жовтня 2014 року.