Виставка перевершила сподівання

Весняна виставка «KIFF-2021» кілька днів  тому «склала повноваження». Учасники повернулися до своїх буденних виробничо-бізнесових справ. З огляду на те, що більшість із них через все ще існуючі пандемічні обмеження з обережністю, побоюванням її провальності готувалися до неї, ми поцікавилися в деяких із них, чи не марними були ті застереження, які вони висловлювали напередодні, чи, навпаки, виставка виявилася для них результативною.

Галузь зберегла потенціал для розвитку

Роман Сердюк, заступник директора харківської верстатобудівної компанії «Vector»:

– Наша компанія, може, з числа тих небагатьох експонентів, котрі вірили, що ця виставка попри відомі обставини вдасться загалом, тобто буде велелюдною, а відтак і для нас результативною. І в своїх передбаченнях не помилилися.

Відвідувачів на нашому стенді було чимало. Цікавилися практично всім спектром наших верстатів, не тільки тим, що демонструвався наочно. І дорогими моделями, і більш скромними за ціновим параметром. Тобто в результаті маємо в нашому виставковому активі велику кількість ділових комунікацій, частина з яких неодмінно переросте в реальні продажі. Переважали представники малого й середнього меблевиробного бізнесу, і це відрадно: значить галузь зберегла потенціал для розвитку.

Березнева виставка стала премʼєрною для нової моделі в сімействі наших фрезерувальних верстатів – Vector 3121FV. Як ми й очікували, широкоформатний робочий стіл нового верстата, в основі якого вологозахисна фанера, був належно оцінений меблярами. І не тільки  завдяки збільшеним розмірам, а й зручності роботи на ньому.

Передусім завдяки тому, що він вакуумний. Досить покласти на нього заготівку, як вона автоматично надійно закріплюється, готова до обробки. А оскільки розміри стола більш як три на два метри, то зрозуміло, що можна обробляти на ньому меблеві деталі практично всіх використовуваних у меблярстві габаритів. Як ми й розраховували, конкурентна перевага наших верстатів – навіть найдорожчих – була очевидною: вони значно дешевші за імпортні аналоги, хоча за основними технічними параметрами,  за точністю фрезерування, за продуктивністю й надійністю не поступаються зарубіжним, адже всі головні комплектуючі в їхній конструкції від провідних світових виробників.

Було достатньо «конкретних» відвідувачів стенду

Сергій Буштрук, технічний консультант компанії «Станкодніпро»:

 – Виставка виявилася неочікувано для нас напрочуд суперовою. Можна сказали, що за результативністю навіть кращою за попередні, що проводилися за сприятливіших обставин. Серед відвідувачів нашого стенду трапилося достатньо таких, яких я називаю «конкретними», тобто таких, які можуть стати потенційними клієнтами. Звісно, не обминули нас і нашого красеня  – фрезерного центру із ЧПК  Biesse Rover A, який дійсно був «господарем» експозиції – і наші давні добре знайомі клієнти, і завʼязалося чимало нових знайомств.

Як ми й очікували, справді найбільший інтерес був до головного експоната – оброблювального центру Biesse Rover A. Хоча й за розмірами він солідний, і за назвою «центр», але його призначення – стати помічним передусім виробництвам-середнякам з ексклюзивним характером деревообробки та широкою номенклатурою виробів. Модель повною мірою відповідає сучасним тенденціям оброблювальних центрів. Верстат оснащений автоматичними робочими столами, завдяки чому встановлення, закріплення деталей на робочому столі, калібрування відбувається автоматично. Електронна система позиціонування дозволяє швидко конфігурувати всю робочу зону (за 30 сек). Привабливим є й те, що можливості цього обробного центру не обмежуються лише функцією фрезерування, виконує він і вертикальне та горизонтальне свердління отворів, вибірку пазів з автоматичною зміною інструменту й можливістю використання додаткових агрегатів.

– Не було у вас відчуття, що за час карантинних обмежень наша меблева галузь помітно пригальмувала, ослабла?

– Насправді ні. Я б сказав, що навіть навпаки: галузь активізувалася, стала мобілізованою на прорив. Таке враження, що під час карантинних обмежень меблярство не хиріло, а навпаки, акумулювало сили й можливості для стрімкого просування вперед,  тільки-но проясниться перспектива. І виставка це повною мірою засвідчила. Меблярам набридло перебувати в «карантинному підпіллі», тому, скучившись за спілкуванням із колегами, вони так активно й заявили свою присутність на виставці. І все ж потреба в живому спілкуванні – лише одна сторона їхнього інтересу до виставки, інша – виробничо-бізнесові потреби.

Укладено кілька реальних контрактів

Сергій Кравченко, керівник столичного ТОВ «Виробнича компанія «ГАЛАКТИК»:

 – Така висока активність відвідувачів нашої виставкової експозиції засвідчила, що та її скромна площа, на яку ми зголосилися, не будучи впевненими, що виставка вдасться, виявилася затісною. Неочікувано для себе отримали велику кількість запитів. І що найбільш важливо, і що свідчить про значну ефективність для нашої компанії участі у цій виставці – безпосередньо в дні роботи виставки укладено кілька реальних і доволі солідних контрактів, до виконання яких уже приступаємо.

Визнаю, я до останнього дня сумнівався в доцільності участі у цій виставці. А тепер жалкую, що орендували для своєї експозиції досить незначну виставкову площу: наповненість її була такою, що навіть місця для ділових перемовин не вистачало. Тож  «пʼять із плюсом» – та скромна оцінка, яку б я виставив цьогорічній весняній меблевій виставці. Це є свідченням того, що навіть умовах відомих обмежень галузеві виставки демонструють свою потрібність і що остаточний перехід від виставок із живим спілкуванням і наочним демонстрування експонатів до заочних он-лайн-варіантів, які почали практикуватися в карантинний період, остаточно не зліквідує традиційних виставкових заходів. Впевнений, що організаторам наступних меблевих форумів та потенційним їхнім учасникам уже не варто буде сумніватися у їхній доцільності та результативності. Нинішня, яку багато хто розглядав, як пробну, продемонструвала найвищу пробу успішності. Виставка довела, що вітчизняна меблева галузь попри існуючі перешкоди розвивається семимильними кроками.

Ми  презентували новий проєкт  – фільтрувальну установку вакуумного типу серії VFF, яка з огляду на габаритність конструкції  не могла були змонтована на виставковому майданчику, але у нас було достатньо інших засобів, аби переконати відвідувачів у її перевагах. На відміну від попередніх моделей ця спроектована таким чином, що, окрім фільтрувального блоку, вона має вбудовані високоефективні вентилятори, котрі обладнані енергозберігаючими двигунами італійського виробництва.  Її призначення – організація вакуумних енергоефективних аспіраційних систем на меблевих та інших деревообробних підприємствах. Завдяки тому, що вентилятори власного виробництва вбудовані в установку й прокачують уже чисте повітря, ми змогли довести їхній коефіцієнт корисної дії до 86 відсотків. Вакуумна конструкція забезпечує ідеальну чистоту повітря й надійну роботу вентиляторів. Використовуваний модульний принцип побудови систем дозволяє пропонувати найбільш оптимальне технічне рішення для кожного замовника згідно з його індивідуальними вимогами.

Але не менш жвавий інтерес викликали у відвідувачів і менші конструкції, які, на відміну від фільтрувальної установки,були фізично присутніми на виставці. Це обладнання для фарбувальних дільниць та шліфувальні столи. І навіть сушильні камери, на яких ми й не надто акцентувалися цього разу, виявилися несподівано більш затребуваними, ніж можна було очікувати: теж маємо кілька реальних контрактів.

Менеджерам вистачить роботи не на один день

Едуард Лебедєв, співзасновник і чинний керівник інженірингової компанії  «Атон Сервіс»:

– У відвідувачах нашої експозиції потреби не бракувало: йшли потоком, що називається. Щоб обробити ту кількість контактів , якими збагатилася наша клієнтська база, нашим менеджерам знадобиться не один день. Ясна річ, що враження від виставки відмінне.

Ще й ще раз переконувалися, що наше обладнання меблярам потрібне  не просто як функціонально необхідна складова технологічних процесів деревообробки, а і як чинник, що забезпечує високу якість їхньої продукції. Тим більше, що ми запропонували нову концепцію проєктування й побудови систем аспірації для деревообробних підприємств.  Потреба в її розробці виникла з огляду на те, що сучасна організація виробничих процесів у деревообробці потребує періодичного переміщення обладнання – із зміною виробничих технологій або з метою їхнього прискорення  деякі верстати міняються місцями, для деяких знаходиться  інші локації. Крім того, в деяких випадках цехи дооснащуються новим обладнанням або навпаки  – деякі верстати виводяться з експлуатації. Ясна річ, це потребує й перебудови цехових аспіраційних систем у класичному їх виконанні, коли повітроводи розраховані індивідуально під потреби кожного верстата, що є більш клопітною й затратною справою, ніж переміщення верстатів. Наша концепція пропонує уникнення таких незручностей. Бо суть її в тому, що зміна схеми розміщення верстатів у цеху не потребуватиме перебудови основних, магістральних повітроводів. А завдяки чому таке буде можливим, ми конкретно розповідали й показували тим відвідувачам нашої експозиції, хто цією  новацією зацікавився.

Ті, хто цікавився нашими аспіраційними й вентиляційними пропозиціями, були переважно представниками середніх і крупних виробництв. Але це не означає, що нам нема що запропонувати невеликим підприємствам. Масштабність наших проєктів пропорційна потребам конкретного виробництва, цеху. Якщо говорити про класифікацію відвідувачів цієї виставки, то представники крупних виробництв вели мову про комплексні проекти, тоді як власники малого бізнесу цікавилися більшою мірою окремими видами обладнання – для заміни, чи модернізації  окремих вузлів своїх аспіраційних чи вентиляційних систем. Активно цікавилися нашими моделями фарбувальних камер та шліфувальними столами.

Премʼєра турецьких крісловиробних верстатів вдалася

Володимир Ковальчук, директор компанії «ВН Вуд»:

Ми виставкову ставку цього разу робили на комплекс обладнання для виготовлення крісел від турецької компанії «DINCMAK». По-перше, тому, що ми перша компанія, яка його просуває на український ринок, а новизна – це завжди привабливо. По-друге, наша пропозиція комплексна: маємо до тридцяти позицій верстатів і пристосувань різного призначення, необхідних для забезпечення практично всіх потреб компаній, що займаються виробництвом стільців та крісел. По-третє, цінова привабливість: пропонуємо нове турецьке обладнання за такою ж ціною, за якою деякі меблярів змушені купувати вживане, приміром, італійського виробництва.

Не будучи впевненими в результативності виставки в умовах ковідних обмежень, привезли до Києва лише п’ять верстатів різного функціоналу із крісловиробної серії, частина з яких, передусім шліфувального призначення,  може мати широке застосування в меблярстві, приміром, використовуватися й для виробництва столів, дитячих меблів

На такий ефект, що додому повернемося порожняком, тобто все розпродаємо безпосередньо  із стенду, не розраховували, але є реальні замовлення, які будуть реалізовані після виставки.

– Цікавили меблевиків комплексні придбання крісловиробного обладнання чи одиничні верстати?

– Комплексних запитів не було. Викликали інтерес окремі агрегати. Переважно з метою заміни раніше придбаного вживаного обладнання, тому що для започаткування нового виробництва одним-двома верстатами не обійдешся, потрібен цілий набір, зокрема вузькоспеціалізованої техніки, як-от, для прикладу, верстат для вирівнювання ніжок дерев’яних стільців (конкретно він і був у числі тих, які ми демонстрували на виставці). Поряд із орбітально-шліфувальним верстатом, призначений для шліфування елементів прямої й криволінійної форм (овального, круглого, квадратного, прямокутного перетинів) різної товщини для елементів стільців, столів, дитячих ліжечок тощо; пресом  для складання стільця з довгих та коротких ніжок.

– Не прогадали, що не замовили більшої виставкової площі для своєї експозиції?

– У принципі ні. Якби вона й була більшою, все одно ми не змогли продемонструвати все те, що пропонує виробникам крісел турецький верстатобудівник. Адже, як уже зазначалося, має він, а відтак і ми, десь до тридцяти верстатів різного призначення.

Виставка зацікавила й виробників дверей

 Василь Хлуд, керівник компанії «Маркетліс»:

– Я був готовий до іншого перебігу виставки й до мінімальної її ефективності, тому розміри нашої експозиції та її наповненість були меншими, ніж зазвичай. Насправді в цілому й сама виставка за кількістю експонентів була невеликою, але за кількістю відвідувачів навряд чи поступалася колишнім масштабнішим. І то навіть добре, бо щільнішою була увага відвідувачів до експонентів. Відчувалося, що через те, що виставкова активність зменшилася, люди скучили за виставками, їхнім напруженим ритмом, галасливістю,  за знайомими обличчями. Як місце і засіб для спілкування меблярської спільноти, для поновлення контактів виставка стовідсотково була необхідною галузі.

Всі три дні роботи виставки були дуже насиченими спілкуваннями. Не пригадаю якоїсь іншої виставки, коли б я особисто так багато провів перемовин – менеджери не встигали самі вправитися.

Чи не обмежили ми себе невиправдано невеликою площею експозиції? Ні. Завжди більшою мірою розраховуємо на інтерес до обладнання, яке постачаємо, з боку передусім постійних клієнтів, які й без того знають, що  у нас є чи може бути. Власне, так було й цього разу. Приміром, Altendorfівські  форматні розкрійники не новинка на ринку та й у нашому асортименті, тим не менше інтерес до них на виставці був жвавим. Так сам, як і до обробних центрів із ЧПК, крайколичкувальних, свердлильно-присадних, верстатів. Навіть двохсторонні агрегати, котрі зазвичай не перебувають у центрі меблярського попиту, нечасто у нас продаються, викликали інтерес. Відзначу і ще одну цікаву особливість березневої виставки: активними її зацікавленими відвідувачами були не тільки меблярі, а й виробники дверей. У результаті ми збагатилися дуже перспективними контактами і з «дверниками».

Джерело: Деревинник