Мораторій на експорт деревини: діє чи не діє?

9 квітня цього року Верховна Рада України прийняла зміни до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді), реєстраційний номер 1362. За нього проголосували 233 народних депутати.

Голова Верховної Ради підписав цей закон 14 квітня. Цього ж дня закон про мораторій передали на підпис Президенту. Переробники деревини зраділи (вони дуже сподіваються, що мораторій стимулюватиме внутрішню переробку), а противникам введення мораторію доведеться змиритися з поразкою. Але сталося не так, як того очікували, – Президент не скористався своїм правом ветувати закон, але й не підписав його. Тож нині закон про мораторій на експорт необробленої деревини офіційно не оприлюднений.

Нагадаємо, що Президент у визначений термін не повернув закон для повторного розгляду у Верховну Раду. З цього випливає, що, відповідно до статті 94 Конституції України, «…закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений». З моменту передання закону на підпис минуло майже два місяці, а його і досі не оприлюднено.

З цієї ж таки статті 94 Конституції України зрозуміло, що закон про мораторій не набрав чинності, адже у ній чітко сказано: «Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування». Не виконана головна умова – текст закону офіційно не оприлюднений, хоча, знову ж таки, відповідно до Коституції, це уже мали зробити!

На депутатське звернення щодо підписання та офіційного оприлюднення Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відповів таким чином: «…Разом з тим, зазначений у Вашому листі акт ухвалено як Закон після реалізації процедури другого читання («за» ‑ 233 народних депутати України). Інакше кажучи, натепер цей Закон перебуває на такій стадії законодавчого процесу, що унеможливлює застосування запропонованого Вами порядку підписання та оприлюднення законів».

Тобто, Голова Верховної Ради вказує на те, що він не може скористатися для оприлюднення закону частиною 4 статті 94 Конституції, а саме: «У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом», оскільки під час голосування документ не набрав відповідної кількості голосів.

Тож останнє слово у цій історії за Президентом, а можливо, й Фемідою, яка у разі відповідного подання розставить усі крапки над «і» у цьому правовому колапсі.