Чим ближче до зими, тим більший попит на дрова

А цього року він просто величезний – проблеми з газом змушують шукати альтернативні види палива. ПДВ 20% на всю лісогосподарську продукцію не могло не позначитися на ціні дров, проте, це все одно дешевше, ніж дефіцитний газ. До речі, збільшення попиту означає збільшення виробництва, а отже — додаткові робочі місця.

«Дрова є, — запевняють виробники лісогосподарської продукції. — Головне, щоб були покупці». Здавалося б, як можна у період дефіциту газу не знайти покупців на дрова? Виявляється, не все так просто. Мало якісний продукт виготовити і помірну ціну на нього встановити, треба ще й придумати, як доставити його споживачеві. Бо якщо паливо недороге, а їхати за ним далеко, — це не економія, а навпаки, зайві витрати.

Директор Корюківського деревообробного підприємства «Ванесса» Валерій Підкоритов каже, що у ході виробництва утворюється дуже багато відходів, які можна використовувати як пальне. Та реалізовує товариство лише частину з них: у газифікованих районах люди користуються газом.
Попит на дрова є серед немісцевих споживачів, та нерентабельним залишається транспортування. І подібна ситуація не рідкість.

Деякі лісгоспи придбали дровокольні верстати, і без роботи ця техніка не стоїть. У зв’язку з газовою кризою забирають не тільки відходи переробки, а й круглі та колоті дрова. Йде деревина і на експорт. У Добрянському лісгоспі дровокольний верстат працює в дві зміни. Замовлень дуже багато – і від підприємств, і від населення. За зміну виготовляють 8-9 кубометрів, каже головний інженер ДП «Добрянське лісове господарство» В’ячеслав Киченок.

Люди практично перестали брати дрова, та грубки не розбирали. І от вони знову згодилися. До речі, брати готові дрова, упаковані у піддони, набагато вигідніше, ніж заготовляти самим.

Збільшення обсягів виробництва – нові робочі місця. Вісім працівників прийшло цього літа на роботу в Добрянський лісгосп. Раніше вони просто ходили по селу, допомагаючи колоти дрова пенсіонерам. А тепер офіційно працевлаштувалися, і роботи хлопцям вистачає.